Zwakke stem

Een zwakke stem is een in aanleg beperkte stem die vaak en snel hees wordt. De mogelijkheden van de stem zijn sterk persoonsgebonden. Het stemapparaat (de larynx) is niet bij alle mensen hetzelfde gebouwd. Er zijn verschillen in grootte, vorm en opbouw. Dit verklaart ook het verschil tussen een mannen- en vrouwenstem.

Lees meer...

Heesheid

Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Heesheid wordt gekenmerkt door het niet goed sluiten van de stemplooien (een betere benaming voor de stembanden) in het strottenhoofd, of door het niet correct verlopen van het golf- of trillingspatroon van de stemplooien. De stem klint niet meer helder, er is een fijne of grove ruis of een kraak te horen. De stem kan zelfs geheel of gedeeltelijk wegvallen.

Lees meer...

Keelklachten

Wie in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken of zingen, kan keelpijn krijgen. Hier kan een lichamelijke oorzaak in het spel zijn, maar ook verkeerd gebruik van de stem kan de bron van de problemen zijn.

Lees meer...

Stembandverlamming

Bij een stembandverlamming staan één of beide stemplooien stil, of is de spanning van de stemplooien verstoord. Daardoor kunnen ze niet trillen en ontstaat er geen stemgeluid. Ook kunnen er problemen ontstaan bij het ademen of slikken. Een stembandverlamming komt voornamelijk voor bij volwassenen.

Lees meer...

Strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker is een van de vele verschillende vormen van kanker. Het is een kwaadaardig gezwel (tumor) in het strottenhoofd. Hoe deze vorm van kanker precies ontstaat, is onbekend. Wel is het zo dat roken - vooral het inhaleren van rook van sigaretten en sigaren - en alcoholgebruik de kans op deze vorm van kanker vergroten. Strottenhoofdkanker komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor.

Lees meer...

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie  zijn adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar afgestemd. Door de te snelle of te diepe ademhaling verandert het koolzuurgehalte en de zuurgraad van het bloed, wat verschillende gevolgen kan hebben. Duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen zijn symptomen die vaak genoemd worden. Hyperventilatie kan acuut optreden, als een plotselinge aanval, of als een vrijwel chronische manier van ademhalen.

Lees meer...

COPD: longproblemen

COPD is de verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals bronchitis en longemfyseem. Copd (Cronic Obstructive Pulmonary Disease) treedt meestal op na het veertigste levensjaar en wordt onder andere veroorzaakt door roken of langdurig werken in een ruimte met veel stofdeeltjes. Net als bij astma wordt het ademhalen sterk bemoeilijkt, met name het uitademen.

Lees meer...

zoeken mobiel