tekstlogo mobiel

Logopediepraktijk Groningen

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie  zijn adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar afgestemd. Door de te snelle of te diepe ademhaling verandert het koolzuurgehalte en de zuurgraad van het bloed, wat verschillende gevolgen kan hebben. Duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen zijn symptomen die vaak genoemd worden. Hyperventilatie kan acuut optreden, als een plotselinge aanval, of als een vrijwel chronische manier van ademhalen.

Spanningen

Hyperventilatie hangt vaak samen met spanningen. Soms is een duidelijk aanwijsbare oorzaak aanwezig, zoals een verkeersongeval of overlijden van een naaste. Vaak echter is er sprake van gevoelens van onzekerheid en angst en het niet op een effectieve manier omgaan met de eisen die het leven stelt. Het kan ook een verkeerde ademgewoonte zijn of een gevolg van te snel spreken zonder pauzes te nemen.

Hyperventileren kan ook uitsluitend een verkeerde ademgewoonte zijn, die vaak voorkomt in combinatie met voortdurend door de mond ademen. Tenslotte kunnen hyperventilatieklachten optreden als er te snel en vrijwel zonder pauzes gesproken wordt.

Wat kan een logopedist?

Een logopedist zal samen met de patiënt de afwijkende ademgewoonten en alles wat daarmee samenhangt in kaart brengen. De Patiënt krijgt inzicht in de problemen die met hyperventilatie samenhangen en leert deze op te lossen. Er wordt een rustig en functioneel adempatroon aangeleerd, zowel voor in rust als tijdens het spreken of andere activiteit, en geleerd hoe een aanval van hyperventilatie af te breken. Ook ontspanningsoefeningen maken deel uit van de behandeling.

Het onderzoek en de behandeling van hyperventilatie worden als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

zoeken mobiel